Ord og uttrykk

Vanskelige eller uvanlige.

Vanskelige og uvanlige ord

Vi bestreber å levere et konsist og forståelig språk. Men det er uungåelig at det for de fleste likevel vil være noen uvanlige ord og uttrykk.

Boble

Det er fort gjort å være fanget i sin egen boble og bruke ord og uttrykk som andre rundt deg ikke forstår. Det gjelder alle, uansett bransje og industri. Man blir så vant til sitt eget fagspråk at man glemmer at ikke alle kjenner til de samme begrepene.

Bestemor

Vil bestemor, som aldri har brukt en datamaskin eller smarttelefon i hele sitt liv, forstå hva vi mener med alle fremmedordene og uttrykkene vi bruker? Antagelig ikke. Derfor laget vi denne siden, rett og slett for å forklare enkelte begrep, uttrykk og ord.

PS: Denne siden og informasjonen er heller ikke statisk, den vil stadig utvides etterhvert som vi får spørsmål eller kommentarer rundt hva folk forstår/ikke forstår.

– Så… Hva betyr søkemotoroptimalisering?

H

Hjemmeside

Ofte kalt et nettsted, nettside eller også webside, er et dokument som gjennom teknologi kan vises på internett. Man kan åpne det gjennom en nettleser og vise det på en skjerm. En hjemmeside kan inneholde tekst, bilder og annen informasjon (lydfiler, video, animasjon), samt lenke til andre nettsider. Ordet hjemmeside brukes ofte om startsiden eller hovedsiden på et nettsted, men i dagligtale og av folk flest, brukes det som regel om nettstedet til en bedrift eller organisasjon. Et nettsted (eller vebbområde) er det korrekte ordet på norsk for engelske website, og en nettside er det korrekte ordet for engelske webpage.
Andre ord: Nettsted, webside, nettside, vebbområde, webområde.

Hvit hatt

Innen søkemotoroptimalisering kommer man av og til over uttrykkene hvit hatt, svart hatt og noen ganger også grå hatt. Det handler om metoder og teknikker. Hvit hatt SEO er da bruk av etiske metoder og teknikker, som ikke forsøker å lure søkemotorene, men fokuserer på brukeren først og fremst. Svart hatt på sin side, er strategier, teknikker og metoder som forsøker å lure en søkemotor, eller såkalt uetisk SEO. Grå hatt er derimot en mellomting, man beveger seg i en gråsone. Hverken svart hatt eller grå hatt er (vanligvis) ulovlig i lovens forstand, men ikke populært blant søkemotorene og kan i verste fall føre til en utestengelse av dem.
Andre ord: Grå hatt, svart hatt, etisk SEO, uetisk SEO.

I

Indeksering

Å ordne et sett med data slik at det er mulig å finne dem ved hjelp av ulike søkekriterier. I datateknologien brukes indeksering til å gjøre data raskt søkbare i databaser, som er spesielt egnet for strukturerte, normaliserte data, og i søkemotorer som er spesielt egnet for fritekst-søk i store mengder tekst.

Internettmarkedsføring

Markedsføring av produkter eller tjenester ved hjelp av forskjellige teknologier på internett. Det kan gjøres gjennom søkemotoroptimalisering, annonser, banner annonser, e-postmarkedsføring og lignende.
Andre ord: Online Marketing, Web Marketing

S

Søkemotor

En type programvare som brukes for å lete frem innformasjon fra internett. Den desidert mest utbredte søkemotoren vi har nå i dag er Google.
Søkemotorer: Google, Bing, Yahoo, Kvasir m.fl.

Søkemotormarkedsføring

Et samlebegrep for markedsføringstiltak som gjøres ved hjelp av søkemotorer. Det kan for eksempel handle om å forbedre synlighet i søkemotorene ved hjelp av betalte annonser. Mange former for betalte annonser har en CPC-modell (cost-per-click, altså kostnad per klikk) som innebærer at annonsøren kun betaler for de som faktisk klikker på annonsen. En slik metode bruker blant annet Google Adwords. Det finnes også andre løsninger hvor man betaler per visning eller for en tidsperiode.
Andre ord: SEM, Search Engine Marketing.

Søkemotoroptimalisering

Strategier, metoder, teknikker og taktikker som er ment å øke antall besøkende til egen hjemmeside ved å sørge for at man rangerer høyere i søkemotorene på spesifikke og utvalgte søk.
Andre ord: SEO, Search Engine Optimalization

V

Vektorisering

Vektorgrafikk er motstykket til punktgrafikk hvor uttrykket skapes ved hjelp av vektorer til geometriske figurer og fargeoverganger. Når vi bruker ordet vektorisering på vår hjemmeside, så handler det om å gjøre om bildefiler til vektorfiler, dersom annet ikke er nevnt selvsagt. Brukes typisk til å vektorisere en logo eller tilsvarende.
Andre ord: Vektorgrafikk

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter og eksklusive tilbud direkte i innboksen din.

Share This

Del gjerne

Del gjerne siden med dine venner